Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä.
Omakotitalossa ja asunto-osakeyhtiössä asuville on hieman eroa siinä, mitä itselle jää tehtäväksi. Omakotitalossa kannattaa käydä kaikki asiat läpi ja taloyhtiössä ne asiat, jotka kuuluvat omalle kunnossapitovastuulle. Pienellä aktiivisuudella oma asunto pysyy kunnossa ja samalla myös asunnon ja talon arvo oikealla tasolla. Pienillä tarkastuksilla ja töillä säästää myös yleensä käyttökustannuksissa, kun suurempia yllätyksiä ei pääse tulemaan ja korjaukset voidaan tehdä ennen kuin niistä aiheutuu suurempaa vahinkoa. Asumisen vuosikellosta voit tarkastaa mitä ainakin eri vuodenaikoina kannattaa tehdä.
Kevätkaudella varaudutaan kesään
Keväällä on suositeltavaa tarkastaa salaoja- ja sadevesiviemärit sekä vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet. Säiden lämmetessä laitetaan lämmityksen kesäsulku kiinni. Myös lämpöpumppu kannattaa huollattaa keväällä, jos sitä käytetään jäähdytykseen tai viimeistään syksyllä ennen lämmityskautta.
Kevät on hyvä aika asennuttaa aurinkopaneeleja ja valmistautua ottamaan hyötykäyttöön taivaalta saatava energia. Aurinkopaneelit voivat tuottaa osan vaikkapa omakotitalon ja kesämökin sähköntarpeesta, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku vinkkaa.
Kesäkaudella valmistaudutaan lämmityskauteen
Kesällä kannattaa ennakoivasti toteuttaa tiettyjä huoltoja ja tarkastuksia ennen syksyn sesonkia. Kesäkauden toimia ovat esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tarkastus ja huolto sekä tulisijan hormin nuohous.
Kesällä ei vielä syksyn pimeitä iltoja mietitä, mutta ulkovalaistuksen asennuttaminen on syytä tehdä ajoissa. Sama koskee auton latauspistettä ja lämmitystolppaa, koska mahdolliset kaivuutyöt ja sähköjohtojen kaivaminen maahan pitää tehdä sulaan aikaan, sanoo Henrik Rousku.
Kesä on myös ikkunahuollon ja tiivistyksen aikaa. Tiiviit ja hyväkuntoiset ikkunat pitävät kylmällä kaudella lämmön sisällä ja vedontunteen poissa. Hyvin toimiva lämmityslaitteisto ja tiiviit ikkunat säästävät energiaa ja pitävät asumismukavuuden korkeana.
Syksyllä valmistaudutaan talvikauteen
Lehtien putoamisen sesonkiaikaan rännikaivot kannattaa puhdistaa jopa päivittäin. Näin varmistetaan, ettei ylimääräistä kosteutta pääse rasittamaan rakenteita. Myös rännit ja kourut on puhdistettava, jotta vesi valuu katolta alas rännikaivoihin.
Syksyllä tarkastetaan myös patterien termostaattien toimivuus ja säädöt. Päivien pimetessä ja säiden viiletessä, lämmityksen kesäsulku avataan ja aloitetaan kodin lämmittäminen.
– Useimmille sopiva oleskelutilojen lämpötila on noin 21 oC, makuutiloissa jopa hieman viileämpikin. Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella tuottaa jopa 5 %:n säästön energiakuluissa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n LVI-asiantuntija Marko Kempas toteaa.
Vuotava wc-istuin ja vesihana saattaa tuoda vuodessa satojen eurojen laskun. Lasku vain suurenee, jos lämminvesipuoli vuotaa, koska silloin kuluu myös ylimääräistä lämmitysenergiaa. Laitteet kannattaa tarkastaa vuotojen varalta säännöllisesti ja korjata viat välittömästi.
Talvikaudella vietetään aikaa sisällä
Kaamoksen aikaan kotona oleskellaan paljon. Huolehdi, että pistorasioita on riittävästi koko perheen käyttöön niin, ettei jatkojohtoihin tarvitse turvautua. Talvi, siinä kuin mikä tahansa muukin vuodenaika, on otollista aikaa asennuttaa kodin toimivuutta lisäävää automaatiota. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa energiatehokkuuttakin parantavaa valaistuksen ohjausta esimeriksi liiketunnistimin.
– Vesikalusteet on hyvä tarkastaa aika ajoin. Esimerkiksi pieni vuoto wc-pöntössä tai hanassa voi aiheuttaa vuodessa satojen eurojen lisälaskun. Vesikalusteet on hyvä vaihtaa ajoissa uusiin, energiaa ja kukkaroa säästäviin malleihin ja pitää huolta niiden toimivuudesta, vinkkaa Kempas.
Kodin talotekniikassa on monia toimia, jotka kannattaa tehdä säännöllisesti läpi vuoden, noin kolmen kuukauden välein. Esimerkiksi liesituulettimen suodattimien puhdistus ja tarvittaessa uusiminen sekä lattiakaivojen ja vesilukkojen puhdistus ovat näitä säännöllisesti tehtäviä huoltotöitä. Muista tarkastaa myös palovaroittimien toiminta säännöllisesti ja vaihtaa paristot uusiin vähintään parin vuoden välein.
Osa vuosikellon toimista on helppo tehdä itse, mutta osa kannattaa suosiolla jättää talotekniikan ammattilaisille.
Teksti: Ari J. Vesa
Pääkuva: Scanstockphoto