Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Kevätpäivän tasaus on ohitettu ja vuorokaudessa on jo enemmän valoisaa aikaa kuin pimeää. Aurinkoisena päivänä kannattaa auringon säteiden lämmittää kotia ja valaista se luonnonvalolla.

Päivälämpötilojen noustessa plussalle on hyvä aika panostaa viihtyisyyteen ja mukavuuteen pesemällä ikkunat ensimmäisen kerran tänä vuonna. Samalla auringon energia pääsee kotiin sekä valon että lämmön muodossa.

 

Pöly ja noki pois laseista

Talvikaudella ikkunoihin on kertynyt nokea ja pölyä, jotka estävät aurinkoenergian kulkeutumista sisään. Myös verhot ja sälekaihtimet kannattaa avata aurinkoisena päivänä ja nauttia keväisestä tunnelmasta.

Kun aurinko alkaa lämmittää asuntoa, voi hyvin säätää lämmittimiä ja patteritermostaatteja pienemmälle, ettei lämpöä tarvitse tuulettaa ulos. Elämme kuitenkin vielä lämmityskautta, jolloin tarvitsemme myös ostettua lämmitysenergiaa.

Myöhemmin keväällä ikkunoihin kertyy vielä siite- ja katupölyä, jotka kannattaa pestä ikkunan ulkopinnalta pois kevyemmällä pesulla siitepölykauden päätyttyä.

 

Puhdista myös ilmanvaihtoventtiili

Ikkunoissa saattaa olla myös ilmanvaihtoventtiili ja suodatin, jotka kannattaa puhdistaa aina ikkunapesun yhteydessä. Näin raikas kevätilma pääsee ohjatusti ja suodattimen läpi sisälle.

Ikkunanpesun yhteydessä on hyvä tarkastaa aina myös ikkunatiivisteiden kunto ja vaihtaa huonot ikkunatiivisteet uusiin kesän aikana. Ikkunatiivisteiden tarkastaminen ja vaihtaminen on ekoteko lämmityskaudelle.

 

Teksti: Ari J. Vesa Adato viestintä
Kuva: Rodeo