Jos dynaaminen toimintaympäristö ja hyvät urakehitysmahdollisuudet kiinnostavat, energia-ala voisi olla juuri sinun juttusi.

Oletko opintojesi loppuvaiheessa oleva nuori ja mietit, että mitähän sitä isona tekisi? Jos vastaat kyllä ja tunnet vetoa nopeasti kehittyvälle toimialalle, kannattaa jatkaa lukemista. Energia-alalla nimittäin tapahtuu nyt enemmän kuin koskaan.

Erityisesti kaukolämpöyhtiöiden toimintaympäristössä on tapahtunut viime vuosina paljon. Ja vauhti kiihtyy, sillä lämmitysmarkkinat ovat energiamurroksen ytimessä. Muutokset vaativat nyt ja tulevaisuudessa uudenlaista osaamista, ja kaukolämpöyhtiöitä kannattaakin tarkastella potentiaalisina työnantajina.

 

Kesätöistä vipua työelämään

Kaukolämpöalalta löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia omasta opiskelutaustasta ja kiinnostuksesta riippuen. Ura voi rakentua monista eri vaihtoehdoista aina suorittavan työn tekemisestä huippuasiantuntijuuteen.

Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön asiantuntija Henna Hirvonen vahvistaa, että osaajapula koskettaa monipuolisesti erilaisia tehtäviä.

– Yrityksillä on vaikeuksia löytää osaavia tekijöitä. Erityisen haastavaa on houkutella opiskelijoita ja nuoria, mutta yhtä lailla myös alanvaihtajien kiinnostusta on herätettävä.

Yksi hyvä keino saada jalka oven väliin ja päästä kurkistamaan työnteon todellisuuteen on kesätyöpaikat ja harjoittelumahdollisuudet. Näillä saa hyvää kosketusta alaan jo varhaisessa vaiheessa, joten tämä kortti kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Paikkoja kannattaa etsiä aktiivisesti kaukolämpöalan toimijoiden rekrytointi-ilmoituksista tai yrityksiin voi ottaa myös suoraan yhteyttä.

 

Asentajista kyberosaajiin

Tyypillisesti energia-alalle hakeudutaan, jos luonnontieteet kiehtovat ja opiskelutodistuksessa seisoo jotain insinööriin viittaavaa. Todellisuudessa yhtiöissä kaivataan laajalti muunkinlaista osaamista, sillä ala luo kiivaasti nahkojaan ja liputtaa hiilineutraaliuden puolesta.

– Tulevaisuus energia-alalla tuo mukanaan monipuolisia mahdollisuuksia. Tarvitaan uudenlaista tietotaitoa, kuten data-, kyber- ja tietoturvallisuuden asiantuntijoita. Myös käytännön tekijöille on kasvava tarve, ja esimerkiksi asentajia rekrytoidaan aktiivisesti, Hirvonen kuvailee.

Myös viestinnästä, myynnistä ja palvelumuotoilusta kiinnostuneiden kannattaa kartoittaa, mitä yhtiöillä on tarjottavana.

Hirvosen mukaan energia-ala tarjoaa nuorille mahdollisuuden valita eri erikoisaloista ja toimijoista, mikä tekee siitä aidosti erittäin houkuttelevan vaihtoehdon. Uudet energiamuodot ja voimakkaasti digitalisoituva toimintaympäristö luovat tarpeen monenlaisille osaajille.

 

Kehityksen kärjessä

Energia-ala voi tuntua vieraalta ja etäiseltä, ja uravaihtoehtoja skannatessa se nousee harvoin opiskelijan ykkösvaihtoehdoksi. Houkutteleva työnantaja on tyypillisesti brändi, joka on tuttu, lähellä omaa elämää ja mahdollisesti jotain helpommin ymmärrettävää ja konkreettista.

Kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään, että itse asiassa kodin lämpö on tosi mukava juttu, ja energiayhtiöt ovat arjessa muutenkin erittäin keskeisessä roolissa. Lisäksi energia-alalla näkymät ovat kasvun kannalla, ja ala tulee työllistämään vakaasti tulevaisuudessakin.

Jos haluaa työskennellä ilmaston puolesta ja vaikuttaa niin yhteiskunnallisesti kuin globaalistikin isoihin asioihin, kannattaa ponnistaa energia-alalle ja saada jalansija näköalapaikalle.

– Nuorille työuraansa aloittaville ala on upea mahdollisuus olla mukana kehittämässä ja ylläpitämässä kestävää energiainfrastruktuuria, jolla on iso vaikutus ympäristön kannalta, Hirvonen kiteyttää.

 

Teksti: Ulla Kaila, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto