Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen.

– Meneillään oleva murros koskettaa kaikkia yhteiskunnan sektoreita ja ilmastotoimia tehdään niin sähkön- ja lämmöntuotannossa, teollisuudessa kuin liikenteessä. Ilmastoloikka vaatii laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä, hinnoittelumekanismeja ja toisaalta esteiden purkamista. Lisäksi tarvitaan yhteistä sitoutumista ja vapaaehtoisia toimia, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– On hienoa ja tärkeää, että uusi komissio lanseeraa kaiken tämän toteuttamiseksi Grean Deal -ohjelman, joka sisältää kymmeniä aloitteita seuraavan kahden vuoden aikana. EU ottaa tällä ilmasto-ohjelmalla vahvan kansainvälisen ilmastovaikuttajan roolin, jota on odotettu.

Keskeisimpiä asioita ovat päästökaupan kehittäminen ja laajentaminen, energiaverotuksen uudistaminen ja energiajärjestelmien välisen yhteistyön mahdollistaminen.


Ala kannattaa päästökaupan laajentamista lämmitykseen

Päästökauppa on EU:n tärkein ja tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi.

– Päästökauppaa tulee vahvistaa ja kannatamme sen laajentamista lämmitykseen. Myös muiden sektoreiden kuten liikenteen sisällyttäminen päästökauppajärjestelmään on hyvä selvittää, sanoo Leskelä.

– Energiaverotuksen osalta tarvitsemme uudistuksen. Nykyinen verojärjestelmä on täysin vanhentunut. Verotus on tuotava osaksi EU:n energia- ja ilmastopolitiikan työkalupakkia ja sen tulee toimia keskeisenä keinona päästökaupan ulkopuolisten sektoreiden päästövähennyksiin.

– Green Deal on hyvin laaja ohjelma ja toivomme, että sen toteutus onnistuu. EU:n tulee ottaa johtajuutta ilmastopolitiikassa ja tämä on nyt oikea suunta. Torstain ilmastohuippukokoukselta odotamme EU:n sitoutumista 2050 hiilineutraaliustavoitteeseen, Leskelä korostaa.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto