Suomalaiskodeissa kulutetaan vettä keskimäärin 140 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Kulutus vaihtelee kuitenkin melko runsaasti eri kodeissa ja eri ihmisten kesken. Vedenkulutukseen on kuitenkin jokaisen helppo vaikuttaa pienillä käyttötottumusten muutoksilla.

Vesi on jokaiselle välttämättömyyshyödyke, jonka käyttöä kannattaa kuitenkin tarkkailla. Vedenkulutus ei vaikuta ainoastaan vesi- ja jätevesilaskuun vaan lämpimällä vedellä on merkittävä vaikutus myös lämmitysenergiankulutukseen.

Suihku on usein vesisyöppö

Pitkät ja kuumat suihkut tuntuvat jo lompakossa. 20 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun viiden minuutin suihku pudottaa kustannukset noin 150 euroon.

Taloyhtiöissä kannattaa tarkastaa vedenvirtaamat sekä vesiverkoston paine. Jos taloverkon virtaamat ovat liian suuria paine verkoston paine liian korkea, nostaa se vedenkulutusta ja myös vesivahinkoriskiä. Taloyhtiöissä kannattaa asennuttaa vakiopaineventtiilin vesijohtoverkostoon, jotta virtaamat ja paine saadaan kuriin.

Pyykin- ja astianpesukoneiden vedenkulutukset ovat pienentyneet uuden tekniikan myötä. Uudet koneet kuluttavat vettä huomattavasti vähemmän kuin kymmenen vuotta vanhat.

Vedenvirtaamat kannattaa säästää

Henkilökohtaisesta vedenkäytöstä on melko helppo säästää. Säästäminen kannattaa aloittaa hankkimalla vettä säästävät suihkupäät ja säätämällä talon vesijohtoverkoston paineet ja sen myötä virtaamat suositusten mukaiselle tasolle. Myös wc-pöntön huuhtelulaitteiston toimintaa kannattaa tarkkailla säännöllisesti.

Pienikin vuoto wc-istuimessa tai vesihanassa nostaa vesilaskua merkittävästi. Jos hanasta vuotaa lämmintä vettä, näkyy tämä myös energialaskussa.

 

Vinkit vedensäästöön

  • ​Korjauta vuotavat hanat ja vuotava wc-istuin heti.
  • Pese pyykkiä tai astioita pestessäsi täysiä koneellisia.
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan pyykin- ja astianpesukoneissa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Nämä ohjelmat säästät myös sähköä.
  • Astiat kannattaa pestä koneessa, mutta jos peset astioita käsin käytä tulppaa altaassa.
  • Vältä astioiden huuhtelua juoksevalla vedellä.
  • Sulje suihku saippuoinnin ajaksi.
  • Vältä veden juoksutusta harjatessasi hampaita, käytä mukia.
  • Kerää kesäkaudella katolta valuvat sadevedet ja kastele sillä kukat, vihannekset, yritit ja nurmikko.
  • Valitse kylpyhuonekalusteet jotka säästävät vettä. Valitse esimerkiksi wc-istuin jonka huuhteluveden määrää voi säätää ja suihkupää, joka säästää vettä.
  • Säädä käyttövesijärjestelmän paine ohjearvojen mukaiseksi. Varsinkin taloyhtiöissä kannattaa vesijohtoverkostoon asentaa vakiopaineventtiili ja säätää vedenvirtaamat ja paine oikealle tasolle.


Lisäinfoa vedenkulutuksesta löytyy täältä.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto