Talven pakkaskausi on täällä. Viimeistään nyt kannattaa vapauttaa lämpö liikkeelle, jos se on tähän asti ollut pysäytettynä kalusteiden tai verhojen taakse. Pattereiden edessä tarvitaan 30 senttimetriä vapaata tilaa, jotta lämpö pääsee leviämään asuntoon.

Patteri tarvitsee eteensä noin 30 senttimetriä vapaata tilaa paahtaa. Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin eteen, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään ja lämpö levittäytymään huoneistoon.

Älä kuitenkaan lämmitä liikaa. Lämmitykseen kuluu noin puolet kotitalouden käyttämästä energiasta. Huomioi, ettei patterin termostaatin tarvitse normaalisti olla täysin auki oikean huonelämpötilan saavuttamiseksi.

Yhden asteen pudotus säästää energiaa noin viisi (5) prosenttia. Kiinnitä huomiota sopivaan sisälämpötilaan: oleskelutila 20–22 °C, makuuhuone 18–20 °C, porrashuone 17–18 °C, varasto ja autotallissa maksimissaan 12 astetta.

Älä tarkasta lämpötilaa termostaatin asteikosta, vaan mittaa noin metrin korkeudelta keskeltä huonetta hyvällä, mieluimmin tarkastetulla lämpömittarilla.

 

Lisälämmittimet eivät ole energiataloudellisia

Lämmitys hoituu aina tehokkaimmin kodin varsinaisilla lämmityslaitteilla. Jos lämpö ei nouse 20–22 asteeseen, ilmoita siitä taloyhtiössä isännöitsijälle tai jos asut omakotitalossa, säädä lämmitystä isommalle.

Tarkasta myös, että ilmastointi ei ole kesäasennossa tai koneellinen poisto liesituulettimesta päällä. Jos ikkunoissa on ilmaventtiilit säädä ne talviasentoon, jos ne ovat unohtuneet kesäasentoon. Huonosti tiivistetyt ovet ja ikkunat kannattaa yrittää tiivistää heti kun mahdollista, veto saa ilman tuntumaan kylmemmältä kuin se onkaan.

Mikäli kotoa ollaan pitkään poissa, esimerkiksi matkoilla, kannattaa lämpötiloja laskea ja säätää ilmastointi pienelle.

Lämpöhukkaa voi välttää pitämällä sälekaihtimet kiinni ja vetämällä verhot ikkunan eteen yöksi. Kannattaa kuitenkin nostaa pitkät verhot sivuun patterin edestä. Lämmityskaudella kannattaa välttää pitkiä tuuletuksia ja tuulettaa mahdollisimman nopeasti ristivedolla.

Kotimaisessa kaukolämpöjärjestelmässä lämpöä kuitenkin riittää kovimmillakin pakkasilla. Kaukolämpö lämmittää joka toisen suomalaisen kodin sekä monen työpaikan. Lämpöyhtiöt huolehtivat siitä, että lämpöä riittää kaikissa olosuhteissa lämmityskohteiden käyttöön. Kaukolämpö on varma lämmitysmuoto, jonka toimitusvarmuus on lähes 100 %.

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato