Ilmastonmuutos on kaikkien huulilla. Kun ratkaisuja etsitään tiukalla seulalla, jää välillä huomaamatta se valtava etu, jonka kaukolämpöverkot tuovat tähän taisteluun lämmityspuolella. Jo nyt moni lämpöyhtiö tuottaa lämmön hiilineutraalisti ja on vahva myös kiertotaloudessa sekä oman alueen teollisuuden tukemisessa. Uusia ratkaisuja etsitään kokoajan.  Keskitetysti on esimerkiksi sekä hukkalämpöjen talteenotto että lämpöpumppujen hyödyntäminen tehokkainta ja niin teollisuuden kuin asuintalojen kannalta helpointa.

– Kokemäen Lämpö on ollut jo vuosia lähes hiilineutraali. Teemme vahvaa yhteistyötä alueen yritysten kanssa ja etsimme heille ratkaisuja erilaisiin energiatarpeisiin, luoden samalla edellytyksiä toiminnan laajentamiselle tai sijoittumiselle alueelle. Yli 40 prosenttia tuottamastamme hiilineutraalista energiasta menee teollisuuden ja yritysten käyttöön. Yrityksille sopivien energiaratkaisujen yksi tärkeä osa on ympäristöystävällisyys, joka meillä on kunnossa, mainitsee toimitusjohtaja Jukka Järvenpää.

– Kokemäen Lämpö on monen pienen ja keskisuuren lämpöyhtiön tapaan nyt jo hiilineutraali. Paikallisen yritysyhteistyön teemalla olemme tähän asti käyttäneet talven kylmimpinä hetkinä pienen erän turvetta, mutta nyt turpeen hankintasopimusta ei enää uusita, koska haluamme olla täysin hiilineutraali lämpöyhtiö. Paikallista yhteistyötä jatketaan puupolttoaineen hankinnassa, johon osallistuvat kiitettävästi myös paikalliset ihmiset, tehdessään omia ilmastotekoja.

 

Asukkaat tekevät kierrättämällä ympäristötekoja

Kokemäen Lämpö on jo vuosia auttanut myös paikallisia asukkaita tekemään omia ilmastotekoja. Kuntalaiset voivat osallistua hiilineutraalin lämmön tuotantoon tuomalla poltettavaa puutavaraa oman lämpöyhtiön vastaanottopaikalle. Lämpöyhtiölle kelpaa kaikki poltettava puu, kuten esimerkiksi oksat, risut, runko- ja lahopuu, sahauspinnat sekä hyvänlaatuinen purkupuu. Vain pensasaitoja ja kyllästettyä puuta ei pystytä käyttämään hyödyksi.

– Puunvastaanottopalvelu on ollut suosittu. Se helpottaa monen alueen asukkaiden siivoustalkoita, kun ylimääräisen puuaineksen voi tuoda lähelle ja samalla tehdä oma ympäristöteko lämmityspuolella. Jos tällaista puumateriaalia on paljon, voimme myös noutaa täysiä kuorma-autokuormia veloituksetta.

– Pidämme päästöt kurissa koko tuotannossa. Murskaamme puumateriaalin itse prosessiimme sopivaksi samalla tontilla missä lämpökeskuksemme sijaitsee. Näin vältymme turhilta päästöiltä kuljetuksissa. Tällainen kiertotalous on parhaimpia tapoja parantaa paikallista yhteistyötä ympäristöasioissa.

 

Kaukolämpö on tulevaisuuden voimavara

Vaikka Kokemäellä on jo nyt saavutettu hiilineutraalius lämmöntuotannossa se ei tarkoita, että yritys ei katsoisi tulevaan ja etsisi uusia keinoja lämmöntuotantoon.

– Lämmön talteenotto ja hukkalämpöjen hyödyntäminen ovat jo nykypäivää ja sillä puolella mennään kokoajan eteenpäin. Samoin lämpöpumppujen hyödyntämisessä, miksei tuulisähkönkin lämmöntuotannossa. Puunkin polttaminen varmasti vähenee tulevaisuudessa, vaikka nykyisinkin käytämme vain sivuvirtoja eli sellaisia puuaineksia, joita valmistava teollisuus ei pysty hyötykäyttämään, sanoo Järvenpää.

– Kaukolämpöverkot ja kaukolämmitys ovat maassamme nopein tie hiilineutraaliuteen. Se on myös taloyhtiöille, omakotitaloille ja teollisuudelle helppo ja varma tapa. Me investoimme ja takaamme järjestelmän toimivuuden sekä ympäristön kannalta tehokkaimmat tavat tuottaa lämpöä ilman talokohtaista riskiä ja epävarmuutta. Kun muutama isompi yhtiö saa vielä hoidettua lämmöntuotannon sellaiseen kuntoon, ettei päästöjä synny, voivat lämpöyhtiöiden asiakkaat nauttia kaukolämpöyhtiöiden palveluista ja hiilineutraalista lämpövarmuudesta lämpimissä asunnoissaan sekä yrityspuolella hiilineutraaliudesta tuotannossaan ja toimitiloissaan. Kyllä me hoidamme homman niin, että kaikki ympäristöasiat ja muut lämmitykseen liittyvät asiat hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kaukolämpöverkon ympärillä ja sisällä ei tarvitse itse lähteä investoimaan omaa rahaa ja ryhtyä lämmöntuottajaksi.

 

Esimerkkejä tarvitaan ja onneksi niitä on

Valtio asettaa energiantuotannolle päämääriä ja on välillä mukana myös rahoittamassa investointeja ja tutkimusta, jolla uusimpia ratkaisuja saadaan käyttöön.

Kokemäen lämmössä vieraillut valtiovarainministeri Mika Lintilä oli vaikuttunut lämpöyhtiön yritysmaailmaa hyödyttävästä toiminnasta, kiertotalousratkaisuista ja hiilineutraaliudesta. Lämpöyhtiössä kun oltiin, oli yksi aiheista luonnollisesti ilmastonmuutos.

– Ilmastonmuutos on meidän suurin haasteemme. Kokemäen Lämpö on loistava esimerkki siitä, kuinka voimme ehkäistä ilmastonmuutosta bioenergian ja kiertotalouden avulla. Tarvitsemme lisää tällaisia esimerkkejä eri puolille Suomea. Kiertotalous ja vihreät ratkaisut ovat koko Suomelle mahdollisuus, jota ei saa jättää hyödyntämättä, sanoo ministeri Mika Lintilä.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Juhani Seppälä