Mämmi, tuo suomalaisen pääsiäisen kummajainen on terveellinen herkku. Itse valmistaen se on parhaimmillaan ja se kannattaa tehdä ajoissa. Parasta se on muutama päivä valmistamisen jälkeen.

Mämmi on hyvä valmistaa muutama päivä ennen pääsiäistä. Tämä pääsiäisherkku on parhaimmillaan vasta neljä, viisi päivää valmistamisen jälkeen. Voit myös lisätä mämmiin erilaisia mausteita maun mukaan.

Mämmiä valmistettaessa kannattaa tehdä samalla myös muuta uunissa valmistettavaa ruokaa. Näin hyödynnetään uunin lämmittäminen ja pitkä valmistusaika ruuanlaitossa. Mämmi valmistuu hyvin myös sähköuunissa, mutta jos käytössä on leivinuuni tuo sen käyttö kotiin myös mukavaa lämpöä.

Terveellisen mämmin voi valmistaa myös luomuraaka-aineista. Käytännössä tämä pääosin pääsiäisenä nautittava ruoka on imellettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhosta.

 

Varaa aikaa

Mämmin valmistukseen kannattaa varata aikaa, vaikka tämän herkun kokkaaminen onkin helppoa. Mämmin tekemisen voi jakaa neljään vaiheeseen.

Työ aloitetaan kuumentamalla 1 1/2 litraa vettä isossa kattilassa poreilevaksi. Samaan aikaan punnitaan valmiiksi 250 grammaa mämmimaltaita ja noin 450 grammaa ruisjauhoja, jotka sekoitetaan poreilevaan veteen.

Kun maltaat ja ruisjauhot on sekoitettu veteen, ripotellaan pinnalle vielä hieman ruisjauhoja. Kattila peitetään kannella ja keitos siirretään uuniin. Uunissa seoksen annetaan imeytyä runsaat 1 1/2 tuntia 50 asteessa.

Ennen kuin seos uunissa on valmis, lämmitetään toisessa kattilassa kaksi litraa vettä poreilevaksi. Poreileva vesi lisätään imeytymässä olleen seoksen päälle ja mukaan sekoitetaan 250 grammaa mämmimaltaita ja ruisjauhoja.

Sekoita seos hyvin ja ripottele päälle ruisjauhoja ja sulje kattila kannella. Laita kattila takaisin 50-asteiseen uuniin imeytymään kahdeksi tunniksi.

 

Mausta maukkaaksi

Imeytyneen seoksen pitäisi olla kahden tunnin kuluttua löysän puuron vahvuista. Jos seos on liian löysää, lisää jauhoja.

Mausta seos lisäämällä siihen 1,5–2 desilitraa siirappia, ruokalusikallinen appelsiininkuorta ja 1–2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta sekä reilu ruokalusikallinen vaniljasokeria ja vähintään teelusikalliset suolaa ja sokeria.

Mausteiden lisäämisen jälkeen keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen. Varo keitoksen pohjaan palamista.

Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa se foliovuokiin. Jätä vuokiin korkeussuunnassa 1/3 kuohumisvaraa. Lisää vuokiin pari kolme ruokalusikallista kylmää sokerivettä estämään pinnan kuorettumista. Laita vuoat 170 asteisen uunin alatasolle noin 2,5 tunniksi.

Parasta mämmi on 4–5 päivän kuluttua, mutta voi sillä herkutella tosin aiemminkin.

Tarjoile mämmi kylmänä esimerkiksi kermamaidon kera.

Kokeile myös hieman erilaista jälkiruokaa sekoittamalla mämmiin kermavaahtoa ja rahkaa.

 

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato viestintä