Syksy on alkanut. Aamut ja illat pimenevät seuraavat kuukaudet ja kotona sytytellään valoja jo illalla ja aamulla. Viimeistään nyt kannattaa katsoa, että valaistus on kunnossa ja valoa on riittävästi eri tarpeisiin.

Aloita tarkastamalla, että kaikki lamput ovat ehjiä ja vaihda tarvittaessa tilalle uudet led-lamput. Tarkasta ostohetkellä lamppujen antama valon määrä. Jo kaupoista poistuneiden hehkulamppujen tilalle löytyy saman mallisia led-lamppuja ja 60 W hehkulampun korvaamiseen tarvitaan 800 lumenin valoteho. Myyntipakkauksesta kannattaakin tarkastaa ennen kaikkea valoteho ja valon sävy.

Vanhat lamput kuuluvat kierrätykseen. Energiansäästö- ja led-lamput eivät kuulu sekajätteeseen vaan ne on vietävä ser-kierrätyspisteeseen. Halogeeni- ja hehkulamppujakaan ei pidä heittää sekajätteen joukkoon, koska suurimmasta osasta sekajätettä tuotetaan voimalaitoksessa lämpöä ja sähköä. Ser-kierrätyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa myös suurimpiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvollisuutta.

Pyyhi pölyt

Pyyhi myös pölyt lampuista ja valaisimista, koska pöly vähentää valotehoa. Tarkasta, että koululaisella on hyvä ja oikein suunnattu valo työpöydällä. Myös itse tarvitset lukiessa, neuloessa tai muuta työtä tehdessäsi kunnon valaistuksen kohteeseen, jossa olet.

Vaikka valaistuksen energiankulutus on pudonnut led-lamppujen myötä huomattavasti, kannattaa edelleen panostaa ajastimiin, liiketunnistimiin ja hämäräkytkimiin, varsinkin ulkovalaistuksessa. Näin piha on pimeälläkin turvallinen, kun valot syttyvät automaattisesti pimeään aikaan pihalle saavuttaessa.

Valoja ei kannata sisälläkään polttaa kaikkialla turhaan ja usein on myös mukavaa, jos rauhallisimpina hetkinä valojen kirkkautta saa laskettua. Käytännössä kodissa pitäisi olla kaksi erilaista valaistusta, toinen oleskeluun ja toinen aktiiviseen aikaan. Tämän järjestäminen onnistuu myös erilaisilla säätimillä sekä hankkimalla kotiin älyvalaistus.

Lähimmän lamppujen kierrätyspisteen voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta

Lisätietoja lampuista ja valaistuksesta www.lampputieto.fi

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Matti Rajala, Motiva Oy:n arkisto