Talojen energiatehokkuus ja energiaremontointi on viime päivinä puhuttanut ympäri Eurooppaa. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin löytyy remonttitarvetta, on sitten kyse omakoti-, rivi- tai kerrostalosta. Uudehkossakin talossa voi olla tarvetta energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

Talon ylläpitoa, remonttien ajoittamista ja tulevien kustannusten hahmottamista helpottaa remonttien laittaminen aikajanalle ja mukaan suunnitelmiin. Energiaremontteihin on saatavilla myös erilaisia tukia.

Suunnitelmallisuus sekä remonttien ja huoltotöiden kirjaaminen muistiin auttavat pitämään kotitalon terveellisenä, turvallisena ja myös energiatehokkaana. Kunnossapitosuunnitelma ja huoltokirja ovat osa pientalon ylläpidon suunnittelua ja toteutusta. Myynti- ja ostotilanteessa ne ovat myös oivallinen näyttö siitä, että kiinteistön kunnossapidosta on huolehdittu talon ja asukkaiden hyvinvointia arvostaen.

Seuraa kulutustietoja ja huolehdi ylläpidosta

Kaikissa kiinteistöissä ja kodeissa kannattaa seurata ja tallentaa säännöllisesti sähkön, lämmitysenergian ja vedenkäytön kulutusluvut sekä kustannukset. On tarpeellista pitää myös kirjaa lvi-laitteiden energiatehokkaista säädöistä sekä laitteiden kunnosta.

Kaikki tehdyt puhdistus- ja huoltotyöt sekä laitteiden korjaukset on syytä merkitä talon huoltokirjaan, jotta nähdään, milloin työt on tehty ja voidaan katsoa, milloin toimia on syytä tehdä seuraavan kerran.

Jos talossasi tai taloyhtiössäsi ei vielä ylläpidetä huoltokirjaa, on sellainen hyvä ottaa käyttöön heti. Esimerkiksi ympäristötiedon sivuilla on maksuton pdf-huoltokirja, joka sopii ainakin omakotitaloille. Sähköinen huoltokirja on tarjolla Omakotiliiton jäsenille ja markkinoilla on myös isännöintiyritysten huoltokirjapalveluja taloyhtiöille.

 

Pitkäntähtäimen kunnossapitosuunnitelma tärkeä

Taloyhtiöissä pitkäntähtäimen kunnossapitosuunnitelman pitäisi olla tuttu ja käytössä, mutta sellainen kannattaa tehdä myös pientalolle. Pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma kertoo remonttien kustannusarviot sekä ennakoidut energiansäästöt, kun remonteissa otetaan huomioon energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian hyödyntäminen. Näin kustannuksiin varautuminen on varmemmalla pohjalla.

Nyt on oikea aika selvittää asiantuntijan kanssa, miten eri toimenpiteet vaikuttavat energiankäyttöön ja energiakustannuksiin. Varmista, että energiatehokkuutta parantavat toimet tulevat tehdyksi aina, kun rakenteita avataan ja korjataan. Muista myös energiaa säästävät asumistottumukset, säädöt ja käyttötavat.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock