Kevät alkaa kolkutella ikkunoiden ja ovien takana ympäri Suomen. Aurinko ja lämpimämmät ilmat sulattavat lumet, mutta tuovat mukanaan valitettavasti katupölyn. Siksi onkin tärkeää huolehtia ilmanvaihtolaitteiden puhtaudesta, heti kun hiekat on putsattu pois kaduilta.

Kevätpuuhien listalle kannattaa lisätä ilmanvaihtolaitteiden puhdistus. Kuiva ilma nostaa katupölyn ilmanvaihtokoneisiin. Ilmanvaihtolaitteiden, ilmanvaihtoventtiilien ja suodattimien puhtaanapito varmistaa sisäilman raikkauden. Hyvät ja puhtaat suodattimet estävät myös siitepölyn pääsyn sisätiloihin.

Ennen kuin aloitat ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihdon, katkaise siitä virta ja varmista ettei kukaan pääse käynnistämään konetta vahingossa puhdistamisen aikana. Tarkasta koneeseen tulevan ulkoilman puhdistavan suodattimen puhtaus sekä myös huoneista poistettavan ilman suodattimen puhtaus.

Likaantuneet suodattimet kannattaa vaihtaa pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos suodattimien vaihtamisessa ja puhdistamisessa pitää liian pitkiä taukoja, likaantunut suodatin aiheuttaa vapaalle ilmanvirtaukselle vastusta ja vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

 

Jos asunnon ja talon ilmanvaihto on säädetty, ei venttiilien asentoja kannata muuttaa pyörittelemällä. Yleensä nämä pyöreätkin venttiilit lähtevät kokonaan irti puhdistamista varten. Uudemmissa taloissa venttiilit ovat yleensä eri mallisia.

Vaihda suodattimet katupölykauden päätyttyä

Suodattimet on hyvä vaihtaa heti, kun katupölykausi on päättynyt ja vielä erikseen puhdistaa, kun siitepölykausi on ohi. Näin saa maksimaalisen määrän raikasta kesäilmaa asuntoon ja asumisolosuhteet miellyttävimmiksi.

Myös ilmanvaihtokoneen levylämmönsiirrin kannattaa irrottaa valmistajan ohjeiden mukaan ja pestä se vedellä ja laimennetulla pesuaineella sekä huuhdella se pesun jälkeen runsaalla vedellä. Imuroi ja pese myös ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kuivaa lämmönsiirtimen ulkopinnat pesun jälkeen ja asenna siirrin takaisin puhdistettuun koneeseen.

Jos talossa tai huoneistossa on vain koneellinen poisto, puhdista korvausilmasäleiköt ja vaihda niiden suodattimet. Huomaa, että korvaisilmaventtiili voi olla myös esimerkiksi ikkunakarmin yläosassa.

 

 

Ikkunoiden yhteydessä olevien korvausventtiilien sisältä löytyy myös vaihdettava ja puhdistettava ilmansuodatin. Jos tämä venttiili on käännetty talveksi talvi- tai syysasentoon, kannattaa sen säätimet kääntää kesäasentoon.

Älä muuta venttiilien asetuksia

Puhdista myös poistoilmaventtiilit. Jos asunnossa tai talossa on pyöreitä venttiilejä, joita voi säätää, älä säädä niitä itse. Irrota venttiili reunasta paikoiltaan, älä pyörittele lautasmallisen venttiilin keskiosaa. Venttiilit on säädetty oikealle välykselle, jotta ilman vaihtuu suunnitellusti. Kun olet irrottanut venttiilin, pese se miedolla saippuavedellä ja paina takaisin paikalleen.

Taloyhtiöissä kannattaa tiedustella isännöitsijältä hoitaako taloyhtiö ilmanvaihdon suodattiminen vaihdon vuosittain. Asia kannattaa nostaa yhtiökokouksen esityslistalle, jos taloyhtiössä ei ole päätöksiä asiasta.

Lämmöntalteenotto kannattaa pitää toiminnassa lämmityskauden loppuun ja ottaa sen jälkeen kesäkaudeksi pois päältä. Tämä tehdään usein ilmastointilaitteen sisällä, josta löytyy lämpötilasäädin sekä kesä-talviasennon välillä säätyvä pelti, joka kesäasennossa ohjaa ilman lämmöntalteenoton ja lämmitystoimintojen ohi asuntoon. Näin et kesällä vahingossa lämmitä tuloilmaa vaan saan asuntoosi raikasta ja yöaikaan jopa viilentävää ilmaa.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa