Jos et ole vielä tarkastanut kodin taloteknisten järjestelmien ja teknisten laitteiden kuntoa, tee se viimeistään nyt. Varmista samalla, että ne on säädetty vuodenajalle sopivaan viritykseen.

Taloteknisten järjestelmien ja teknisten laitteiden kunnon tarkastaminen ja säätäminen vuodenajalle sopivaksi on tärkeää vaaratilanteiden välttämiseksi, energian säästämiseksi sekä asumismukavuuden lisäämiseksi. Jos et itse osaa ja halua tutustua asiaan, löytyy ympäri maan osaavia asentamisen ammattilaisia.

Jokainen asukas voi omilla toimillaan ehkäistä kosteusvaurioita, vähentää sähköpalojen ja vesivahinkojen riskiä sekä vaikuttaa kotinsa energian- ja vedenkulutukseen. Samalla on kuitenkin muistettava, että monet korjaus- ja huoltotyöt saattavat edellyttää ammattilaisen osaamista.

 

Talotekniikan säädöt kesäasentoon

Onko kodin sähkölaitteiden toiminta moitteetonta, lähteekö niistä hajuja tai käryä, onko niissä tai niiden johdoissa mustumia, ovatko laitteet ja johdot ehjiä. Jos ongelmia ilmenee, laite pitää huollattaa tai vaihdattaa uuteen.

Kesäksi kannattaa kytkeä tarpeettomat lämmitysjärjestelmät ja -laitteet pois päältä. Lattialämmityksen termostaatti on hyvä säätää pienemmälle, jotta energiaa ei haaskata turhaan. Märkätiloissa lattialämmitystä tarvitaan myös kesäaikaan home- ja kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. Sähkölämmityksen voi kytkeä pois päältä tiloista, joissa ei oleskella säännöllisesti.

Kesällä tarpeettomia energiasyöppöjä ovat vesiputkien lämmityskaapelit ja pakkasvahdit sekä pihan sulanapitojärjestelmät. Ulkovalaisimet voi kytkeä pois päältä valoisan vuodenajan ajaksi.

Aurinkovaraajat ja -kerääjät kannattaa puhdistaa niiden toimivuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi. Puhdistamiseen riittää vesi ja liina.

Tarkasta myös silmämääräisesti, että vesikalusteet eivät vuoda vettä turhaan. Vettä käyttävien kodinkoneiden alle on aina hyvä hankkia suoja-allas. Lattiakaivojen, rännikaivojen ja räystäskourujen puhdistaminen on myös tärkeää.

 

Ammattilainen apuun – osaajan tuntomerkit

Valaisimien lampun ja sytykkeen vaihdot, valaisimen kiinnitys ”sokeripalalla” ja yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ovat esimerkkejä kuluttajalle sallituista sähkötöistä.

Merkittävä osa sähkötöistä pitää teettää urakointioikeudet omaavalla ja osaavalla ammattilaisella. Sama pätee lämmitysjärjestelmän komponenttien, kuten kattilan ja polttimen huoltoon. Myös putkityöt sekä vesikalusteiden asennus ja huolto ovat ammattilaisen työtä. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja kuluilta sekä ongelmilta vakuutuskorvauksissa.

Asukkaille tarkoitettuja, ladattavia tarkastuslistoja löydät esimerkiksi www.toukotalkoot.fi -sivustolta.

 

Täältä voit tutustua tee se itse -sähkötöihin.