Pienetkin arjen teot voivat auttaa säästämään energiaa ja rahaa. Ja kun hiilidioksidipäästöt vähenevät, myös ympäristö voi paremmin.

Noin neljännes EU:n hiilidioksidipäästöistä on peräisin kotitalouksista. Kolme neljäsosaa näistä päästöistä puolestaan aiheutuu asuntojen lämmityksestä ja ilmastoinnista. Lämmityksessä ja ilmastoinnissa saat säästöjä helposti. Ohessa muutama pieni vinkki.

  • Älä kuumenna vettä liikaa.Säädä lämmin vesi lämmönvaihtimessa tai vesivaraajassa 60 – 70 °C lämpötilaan, jotta se toimii tehokkaasti ja hygieenisesti. Vesiverkostoon kannattaa asentaa paineenalennusventtiili, jolla kiinteistön vesiverkoston painetta alennetaan noin 4 bar tasolle. Paineen alentaminen säästää vettä ja vesikalusteiden rasitusta.
  • Käytä termostaatteja oikein.Tiesitkö, että asuntosi ei lämpene sen nopeammin, vaikka säätäisit termostaatin suurimmalle teholle? Termostaatin avulla voit vain nostaa asuntosi enimmäislämpötilaa. Säädä termostaatit niin, että oleskelutiloissa lämpö nousee maksimissaan 22 asteeseen, porraskäytävässä 15 – 18 asteeseen ja autotallissa 10 asteeseen.
  • Sulje verhot tai kaihtimet kuumina päivinä ja kylmällä ilmalla öisin. Kylmällä sälekaihtimet vastaavat yhtä lisälasia ja verhot tehostavat säästöä. Katso, etteivät ne tule lämpöpatterin eteen ja estä lämmön pääsyä huoneeseen. Kuumalla verhot ja sälekaihtimet kannattaa sulkea, jotta auringonvalo ei pääse kuumentamaan sisäilmaa. Varmista myös, että ikkunoiden tiivistykset ovat kunnossa.
  • Vältä lisälämmittimen käyttöä.Huolehdi talon lämmitysjärjestelmän kunnosta ja säädä se niin, ettei huoneistossa tarvita lisälämmittimiä. Uudet lämmönjakolaitteet säästävät energiaa ja ovat varmatoimisia, mutta myös ne pitää säätää oikein. Tutki myös voiko järjestelmään lisätä automaatiota, joka kasvattaa säästöjä.