Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Kiinteistön omistajan kannattaa huolehtia ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.

Kevätauringon alkaessa lämmittää ja ulkolämpötilojen noustessa riittävän korkeiksi on hyvä tarkastaa lämmitysjärjestelmän toimivuus, etenkin sen säätyvyys pienemmällä lämmöntarpeen laskiessa. Lämpimänä kesäaikana voi lämmönjaon jopa katkaista, jos märkätilojen lattialämmitykset ei ole toteutettu vesikiertoisena.

Lämmitysjärjestelmän katkaisemiseksi ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla, kun se alkaa nostaa sisälämpötilaa. Tärkeää on kaikissa lämmitysmuodoissa säätötekniikan ja patteritermostaattien hyvä ja mahdollisimman tarkka toiminta. Märkätiloissa tarvitaan ympärivuotista lämmitystä.

 

Muista vesikiertoisessa kesäsulku

Vesikiertoisen lämmityksen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.

Joissain taloissa on vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä kosteiden tilojen lämmityspiireille erikseen oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä.

Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit, säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät. Jokaisen asukkaan olisi hyvä säätää omia lämpöpattereita pienemmälle, kun huoneissa lämpö alkaa nousta yli normaalin.

 

Ilmanvaihto kuntoon kesäksi

Mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa käännetään kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään. Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet puhdistetaan keväällä ja syksyllä, lisäksi siitepölykauden jälkeen ja myös runsaan siitepölykauden aikana on hyvä tarkastaa suodattimet.

Kesällä ilmanvaihdon lämmön talteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä enää sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, myös se otetaan pois käytöstä.

 

Huomioi lattialämmitys

Muista kiertää patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen. Se vähentää termostaattien jumiutumisriskiä. Kuivantilan sähkölämmityksen lattialämmitystermostaatteja ja sähköpattereita voi sulkea termostaatista tai säätää termostaatin minimiasentoon. Myös hyvä taloautomaatio voi olla avuksi keväthuolloissa.
‒ Automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea ja samalla säästää energiaa tarpeenmukaisessa lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja valojenohjauksessa. Erityisesti energiaa säästyy automaation avulla silloin, kun talo on tyhjillään, korostaa asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

 

Energiatehokkaat vinkit kiinteistön omistajalle:

  1. Siirrä mahdolliset lumet pois talon ulkoseinustoilta yli kolmen metrin päähän. Sulamisvedet voivat lisätä ulkoseinän kosteusvaurioriskiä. Tarkista, että ilmalämpöpumpun poistoputkesta tuleva kondenssivesi pääsee valumaan rakennuksesta ja kulkuväyliltä pois.
  2. Poista roskat katolta. Puhdista sadevesikourut ja rännikaivot. Varmista, että sadevedet valuvat riittävän kauas talon perustuksista. Tarkista, että katon läpivientipaikat ovat tiiviit.
  3. Tarkista tulisijat ja savuhormit. Jos pinnoissa näkyy halkeamia, kutsu nuohooja sekä korjauta viat ennen tulisijojen käyttöä.
  4. Varmista hyvä ilmanvaihto. Puhdista tuloilmasuodattimet siitepölykauden jälkeen. Vaihda huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin, joissa on valmiina suodatus- ja säätömahdollisuus. Tarkista, että ilma pääsee kiertämään tiloihin, joissa poistoilmaventtiilit tai hormit sijaitsevat. Tarkasta mahdolliset ikkunoissa olevat ilmaventtiilit ja avaa ne riittävän ilmanvaihdon turvaamiseksi.
  5. Huolehdi ilmanvaihtolaitteen tarpeenmukaisesta tehonsäädöstä. Myös poissa ollessa ilmanvaihto pidetään minimiteholla, ei sammuteta. Suodatin kannattaisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Kesän tullessa lämmöntalteenotto sammutetaan ja lämmityskauden alkaessa kytketään päälle. Katso myös ettei IV-koneen jälkilämmitys ole päällä.
  1. Seuraa että lämmönsäätöautomatiikka toimii kunnolla ja huolehdi sen huoltamisesta sekä säätämisestä. Käytä kesäsäätöä tai katkaise tarvittaessa lämmitys kokonaan kesäkaudeksi. Asukkaat voivat ehkäistä ylimääräistä lämpöä huoneistossa säätämällä patterikohtaisia lämmityslaitteita pienemmälle.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto