Kinkunpaisto on suosittu jouluperinne. Paistopuuhissa on hyvä muistaa, että kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin. Paistorasva on sitkeä vieras putkistossa ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.  

Vaikka kinkkurasva on lämpimänä juoksevaa, niin jäähtyessään se takertuu ikävästi viemäriputkeen. Kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, joten veden laskeminen viemäriin rasvan kera ei auta.

Kinkkurasva saattaa nopeimmillaan keskeyttää mukavan joulunvieton, jos viemäri tukkeutuu rasvasta. Kannattaa myös muistaa, että rasvaa viemäriin kaatanut joutuu maksumieheksi viemärinavauksissa.

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

– Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa esim. tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä sitten jäähtynyt rasva biojäteastiaan.

– Tee kinkkurasvasta maittava kastike joulupöydän kunkun kaveriksi.

– Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos rasva kuitenkin vahingossa lirvahtaa viemäriin ja viemäri tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen.

– Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on usein tukossa pitkältä matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti. Näin joulukin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, korostaa Mäkinen.

 

Ari J. Vesa, Adato
Kuvat: Rodeo ja LVI-TU ry