Joulun alla voi ilmetä myös pieniä sähköongelmia. Sulakkeita voi palaa, viimevuotinen valosarja ei toimikaan tai pistorasioita onkin liian vähän. Sähkövikoja ei kannata yrittää korjata itse. On turvallisempaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

– Vaativammat sähkötyöt on aina syytä jättää ammattilaiselle, sillä maallikkojen asennukset ovat aina sähköturvallisuusriski. Vaaraa voi aiheutua niin tekijälle kuin ympäristöllekin. Joskus sähkötöiden asianmukaisuutta joudutaan selvittelemään myös tavarantarkastajan avulla, kertoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunnan sihteeri, lakimies Raisa Harju.

Sähkötekniikkaan erikoistuneen, Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan (HTT)  Jukka Itkosen mukaan sähköongelmat tulevat usein esiin silloin, kun sähkön käyttö on suurimmillaan, kuten joulun pyhinä.

 

 Liika kuormitus laukaisee sulakkeet

– Keittiöiden pistorasiat voivat olla kaikki parin sulakkeen takana, jolloin sulake palaa jo muutaman suuritehoisen laitteen ollessa yhtä aikaa päällä. Pääsulake voi palaa, jos kulutus on jaettu epätasaisesti pääsulakkeiden kesken, Itkonen sanoo.

Itkonen kannustaakin teettämään sähköremontteja, mikäli asennuksissa ilmenee ongelmia.

– Varsinaisia sähkötöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Siinä on kyse paitsi henkilöturvallisuudesta myös paloturvallisuudesta. Jos sähköön ei ole perehtynyt lainkaan, kannattaa pitäytyä lampun ja sulakkeen vaihdossa, Itkonen sanoo.

 

Sähköasennuksia kannattaa päivittää

Sähköasennuksia kannattaa päivittää uusien käyttötarpeiden mukaan. Joulunaikaan tyypillisiä tarpeita ovat lisäpistorasiat ja johdotukset valosarjoille. Varsinkin monissa vanhoissa asunnoissa on nykytarpeeseen liian vähän pistorasioita.

– Valosarjat kannattaa huomioida jo rakentamisvaiheessa sijoittamalla pistorasioita sinne missä valosarjoja tullaan käyttämään. Rasiat voidaan suunnitella hämäräkytkimen ohjaamiksi, jolloin valosarjat ovat päällä vain pimeän aikaan, Itkonen sanoo.

Myös vanhoja asuntoja tai taloja remontoidessa kannattaa erikseen miettiä pistorasioiden riittävä määrä ja sijoittaminen. Samalla voidaan myös osa pistorasioista tehdä etäohjattaviksi tai myös valoisuuden mukaan toimiviksi.


Huolehdi valosarjalle ja muille laitteille siihen kuuluva muuntaja

Itkosen mukaan valosarjoja laitellessa voi käydä joskus niin, että valosarja ei syty tai syttyy, mutta jää vilkkumaan. Syy voi tällöin olla valosarjan vioittumisessa tai muuntajien ja valosarjojen yhteensovittamisessa: kesävarastoinnin jälkeen oikeat laitteet eivät löydäkään toisiaan. Tämän ongelman välttää niputtamalla laitteet yhteen tai merkitsemällä ne selvästi.

– Laajoissa koristevalaistuksissa ongelmia syntyy puolestaan jatkojohtojen kanssa. Harvassa rakennuksessa on pistorasioita siten, että pärjätään ilman jatkojohtoja. Ympäri rakennusta ja jopa maassa viedyt jatkojohdot ovat sähköturvallisuusriski, kertoo Itkonen.

– Kannattaakin aina tarkastaa jatkojohdon kunto ennen käyttöä ja huolehtia ettei pistorasia tai pistotulppa joudu vetorasitukseen. Maan pinnalle tai puihin viriteltyjä jatkojohtoja tulisi välttää täysin. Samoin jatkojohtojen tulee ulkona aina olla ulkokäyttöön tarkoitettuja, Itkonen jatkaa.

Säästä sähköä pienitehoisilla LED-lampuilla

Itkosen mukaan sähkönkulutuksesta voi säästää joulunakin pienillä muutoksilla, kuten esimerkiksi ajoittamalla suuritehoisten laitteiden käyttö yöaikaan tai vaihtamalla vanhat hehkulamppua käyttävät valosarjat uudempiin LED-valosarjoihin. LED-lamput ovat lisäksi paloturvallisempi vaihtoehto, sillä ne eivät kuumene hehkulampun tapaan.

– Led-valosarjat ovat hyvin pienitehoisia. Tavanomaisen 3,6 watin valosarjan sähkönkulutus maksaa puolessa vuodessa alle kahden euron, Itkonen vinkkaa.

Valaistukset kannattaa kuitenkin aina ajastaa toimimaan vain pimeään aikaan ja ne voi sammuttaa myös hiljaisimmaksi yöajaksi.

 

Toimi näin, jos löydät ammattitaidottomasti tehdyn tai vaarallisen sähkötyön

 Poista sulake/kytke sulakeautomaatti pois päältä ja irrota kaikki sulakeryhmän sähkölaitteet pistorasioista.

  • Ota yhteys sähköurakoitsijaan, joka tekee asennuksen vaarattomaksi. Asennuksen tehnyt urakoitsija on korjausvelvollinen. Jos asentajasta ei ole tietoa, on kuntoon laittaminen kustannettava itse.
  • Sähkötöiden asianmukaisen asennuksen tarkastuksen voi tilata esimerkiksi Keskuskauppakamarin hyväksymältä tavarantarkastajalta (HTT).
  • Vakavissa virheissä ota suoraan yhteys Tukesiin ja tee tutkintapyyntö.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato
Kuvat: Scanstockphoto