Pienillä arjen teoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä. Kysymys ei ole vain energiasta ja sen käytöstä. Suomalainen energiasektori on jo vuosia panostanut ilmastoystävällisiin tuotantotapoihin ja matka kohti päästöttömyyttä jatkuu vauhdilla.

 Suomalaisen energiatuotannon kokonaispäästöt laskivat vuoden 2020 aikana kaksikymmentä prosenttia. Sähkön osalta päästöt vähenivät 24 prosenttia ja kaukolämmön osalta 13 prosenttia. Päästöjen huippuvuoteen 2003 verrattuna sähkön ja kaukolämmön päästöt ovat laskeneet peräti 72 prosenttia alan omilla investoinneilla ja päästöjen lasku jatkuu alan kehittäessä ja ottaessa käyttöön uusia ilmastoystävällisiä sähkön ja lämmön tuotantotapoja.

Puhdastakaan energiaa ei kannata tuhlata, siksi myös omat ilmastotoimet ovat tärkeitä. Energia-alan tuotanto puhdistuu tavoitteita nopeammin. Sähkö ja kaukolämpö ovat hyvän jakeluinfransa ansiosta tekijöitä, jotka edesauttavat maatamme saavuttamaan päästötavoitteet asiakkaiden kannalta helposti ja tehokkaasti.

Jokapäiväisessä elämässä voi jokainen tehdä pieniä ja vaivattomia ilmastotekoja. Esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena on rakentaa tulevina vuosina Suomesta maistuva, monimuotoinen, kestävä ja elinvoimainen Unelmien Suomi. Järjestö on sitoutunut työhön ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja monimuotoisen luonnon puolesta.

– Rakennamme mahdollisuuksien Suomea, jonka hyvinvoinnista hyötyvät myös tulevat sukupolvet. Tähän työhön tarvitsemme kaikkia suomalaisia mukaan, painottaa Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste.

 

Pieniä, suuria arjen ilmastotekoja

Ilmassa ristivetoa -kansalaiskysely paljastaa, että enemmistö suomalaisista, 61 prosenttia, pitää ilmastokeskustelua tavallisia ihmisiä syyllistävänä. Ilmastouutisoinnin kokee vaikeaselkoiseksi 40 prosenttia suomalaisista. Ilmastoahdistus voi lamauttaa. Lamaantuminen ei kannata.

Jokaista suomalaista kannustetaan tekemään iästä, sukupuolesta tai asuinpaikasta riippumatta konkreettisia tekoja, niitä pieniäkin.

– Tuemme ja neuvomme eri-ikäisiä kuluttajia arjen ilmastoteoissa ja teoissa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Jotta tekoihin tarttuminen olisi helppoa, julkaisemme esimerkiksi joka viikko yhden helposti toteutettavan arjen ilmastoteon sosiaalisen median kanavissamme.

– Ruoka-asiantuntijamme opastavat ilmastomyönteisiin valintoihin. Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntijamme neuvovat luonnon monimuotoisuuden edistämisessä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Yritysasiantuntijamme opastavat vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä.

Esimerkiksi luonto on meille tärkeä hyvinvoinnin tekijä. Jo pienen päivittäisen luontoaltistusten kerrotaan olevan olennaista hyvinvoinnillemme. Pidetään siis yhdessä luonnosta huolta.

 

52 arjen ilmastotekoa

Hyvä esimerkki pienestä ilmastoteosta on esimerkiksi silakan syöminen. Näin maa- ja kotitalousnaiset kertovat silakasta.

Tiesitkö, että terveysvaikutuksien lisäksi silakan syönnillä on myös ympäristövaikutus. Silakan kalastus poistaa Itämerestä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita.

Fosfori ja typpi ovat meille tarpeellisia kivennäisaineita, mutta vesistöissä ne aiheuttavat rehevöitymistä. Silakan kalastus on hyvä keino poistaa mereen päätyneitä ravinteita!

Silakan syönti on kropallekin hyväksi. Saat proteiinia, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja D-vitamiinia.

Itämeressä kasvava silakka on ympäristöystävällistä lähiruokaa ja sitä on tarjolla tuoreena ympäri vuoden. Keliolosuhteet voivat toki hetkellisesti hankaloittaa saantia. Ja, jos tuoretta ei ole, silakkaa löytyy myös pakasteena ja eri tavalla säilöttynä!

Silakasta saa laatikon ja pihvien lisäksi muitakin herkkuja. Mitäpä, jos valmistaisit vaihteeksi säilyvää ja maistuvaa suutarinlohta? Valmistus ei ole vaikeaa!  Tee ekoteko ja syö silakkaa!

 

Kurkkaa myös  ProKalan -sivuilta uusia silakkareseptejä!

 

Suutarinlohi

600 g tuoreita silakkafileitä
0,5 dl karkeaa suolaa
Liemi:
1 dl etikkaa
3 dl vettä
1–1,5 dl sokeria

Tölkkiin:
1 punasipuli
1 porkkana
1 laakerinlehti
1 tl kokonaisia maustepippureita
(2 tl sinapinsiemeniä)

1.Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
2. Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri on liuennut. Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
3. Kääri yön yli suolalla maustuneet, valutetut fileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain punasipulin ja porkkanan kanssa.
4. Tipauta laakerinlehti silakkarullien väliin ja ripottele joukkoon maustepippurit sekä halutessasi sinapinsiemeniä. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä vähintään pari päivää ennen tarjoilua.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Rodeo