Huoltamattomista tai väärin asennetuista ilmalämpöpumpuista aiheutuu vakuutusyhtiö LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin 1000 vahinkoa. Vahingot ovat usein vuotovahinkoja. Näiden vahinkojen korjauskustannukset saattavat nousta jopa tuhansiin euroihin. Suurimmillaan riskit ovat jäähdytyskaudella kesäaikaan.
Satoja vahinkoja tulee etenkin hellekesinä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään sisäilman jäähdyttämiseen. Ilmalämpöpumppujen sisäyksikköön saattaa kertyä vettä, joka voi valua sisälle tai huomaamattomasti seinärakenteisiin ja aiheuttaa vesivaurioita.
Suurin osa ilmalämpöpumppujen vahingoista liittyy laitteen erilaisiin rikkoutumisiin. Myös sähkösaannin häiriöt, esimerkiksi jos salama iskee ilmalämpöpumppuun tai sähkölinjaan, voivat rikkoa ilmalämpöpumpun. Myrskyn aikaan puita saattaa kaatua myrskytilanteessa sähkölinjoille aiheuttaen myös katkoksia. Myrskykatkokset ovat nykyisin aikaisempaa harvinaisempia sähkönjakeluun tehtyjen investointien ansiosta.
Yleinen syy lämpöpumppuvahinkoihin on myös laitteen osan rikkoutuminen. Muutaman kerran vuodessa ilmalämpöpumppu aiheuttaa rikkoutumisensa yhteydessä myös tulipalon.
Satoja vahinkoja hellekesinä
Satoja vahinkoja on ilmaantunut etenkin hellekesinä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään jäähdyttämiseen.
– Helteillä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään jäähdyttämiseen, laitteeseen syntyy kondenssivettä. Jos tämä vesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, vesi saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kodissa. Kun laitetta käytetään viilennykseen, on hyvä tarkastaa, että poistoputkesta tiputtelee vettä ja että vesi valuu asianmukaisesti maahan tai viemäriin, eikä esimerkiksi rakennuksen seinään, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo.
LähiTapiolan tilastojen mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut vuotovahinkoja muutama sata. Usein syy on ollut tukkeutuneessa poistoputkessa, putkiliitoksen rikkoutumisessa tai asennusvirheessä.
– Talven aikana sisäyksikön valuma-altaaseen kertyy pölyä ja se kulkeutuu putkistoon kesällä, kun kondenssivettä kertyy. Putkistossa saattaa olla lisäksi mutka, jolloin vesi seisoo paikallaan ja kerryttää levää, jolloin tukos syntyy. Myös hyönteiset voivat tukkia poistoputken. Huolimattomat liitokset taas voivat vuotaa rakenteisiin pidemmän aikaa ennen kuin vahinko huomataan. Kaikkiin kosteudun merkkeihin tulee suhtautua huolella ja tarkastaa mahdollisen vuodon lähde. Lisäksi ilmalämpöpumput tulee huoltaa säännöllisesti huoltokirjan mukaisesti, Määttänen sanoo.
Ilmalämpöpumput ovat olleet erittäin suosittuja omakotitaloissa ja kesämökeillä, mutta yhä enemmän pumppuja on hankittu myös kerrostaloasuntoihin.
On hyvä muistaa, että myös kotiin ostettavia, sisäilman jäähdyttimiä pitää valvoa ja huoltaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet tuottavat samalla tavalla kondenssivettä. Vesi ohjataan näissä yleensä laitteen omaan säiliöön tai laitteen vierelle asennettavaan erilliseen astiaan. Nämä vesisäiliöt kannattaa tarkastaa päivittäin ja tyhjentää ennen täyttymistä, ettei vedestä aiheudu vahinkoa.
Tarkista ainakin nämä asiat ilmalämpöpumpustasi
- Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuutelua.
- Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.
- Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.
- Varmista poistoputken puhtaus, jotta kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Mikäli putki on tukossa, järjestä huolto välittömästi.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Shutterstock