Auringon porottaessa ja lämpötilojen noustessa niin ulkona kuin kulkuvälineissä, on tärkeä huolehtia kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden säilymisestä kylmänä myös kaupan ja kodin tai mökin välillä. Elintarvikkeiden päätyminen kylmälaitteeseen kylmänä vähentää myös kylmälaitteen energiankulutusta.

 Lämpimällä ilmalla on kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden oikea kuljetustapa kylmälaukku. Pidemmälle matkalle tarvitaan sähkökäyttöinen kylmälaukku tai riittävästi kylmää luovuttavia kylmävaraajia.

Kylmälaitteet käyvät tiheämmin jo asunnon lämpötilan noustessa kesän lämpiminä päivinä. Helteellä on erityisen tärkeää saada ruuat säilymään kylmänä niin kotona kuin matkalla kaupasta kotiin tai mökille.

Keittiön lämpötilan kohoaminen esimerkiksi 23 asteesta 30 asteeseen nostaa kylmälaitteen sähkönkulutusta 25–40 prosenttia. Myös kylmälaitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät korkeimmissa lämpötiloissa, koska osa koneista, etenkin vanhat laitteet saattavat käydä lähes koko ajan.

Vanhat, jatkuvasti käyvät laitteet kannattaa vaihtaa uusiin energiatehokkaampiin koneisiin.

Voit vähentää energiankulutusta ja parantaa tuotteiden säilyvyyttä alla olevilla vinkeillä.

 

Huolehdi vapaasta ilmankierrosta

Huolehdi ilmankierrosta kylmälaitteiden ympärillä. Ilman pitää päästä kiertämään kunnolla kylmälaitteen takaa. Jos integroitavan laitteen edessä käytetään jalkalistaa, on varmistettava, ettei lista estä ilmankiertoa. Samoin ilman on päästävä vapaasti nousemaan ylös kaapin päälle.

Etenkin, jos kylmälaite on sijoitettu komerokaappiin, kannattaa tarkkailla laitteen ilmankiertoa ja helpottaa ilmankiertoa helteellä esimerkiksi vetämällä laite ulos komerosta tai reilusti irti takaseinästä. Näin ilma pääsee kiertämään paremmin laitteen ympärillä ja koneiston käymisestä syntyvä lämpö siirtymään pois laitteen takaa.

 

Kylmälaitetta ei pidä ahtaa täyteen

Älä pakkaa kesäjuhlienkaan aikaan jääkaappia liian täyteen. Jätä viileälle ilmalle tilaa kiertää laitteen sisällä, tuotteiden välissä. Älä myös avaa ovea turhaan ja ota tuotteet ulos nopeasti, jotta saat oven suljettua mahdollisimman pikaisesti.

Jääkaapin ylitäyttö ja oven avaaminen usein lisäävät sähkönkulutusta jopa 15–20 prosenttia.

 

Kuljeta tuotteet kylmänä

Kuljeta ruuat kotiin kaupasta kylmälaukussa. Näin et rasita jääkaappia turhaan lämpimillä ruuilla ja juomilla. Myös elintarvikkeiden säilymisen kannalta on niiden tasainen kylmänä pysyminen ensiarvoisen tärkeää. Monet ruuat alkavat pahentua, jos ne välillä lämpenevät ja kuka meistä haluaisi turhia vatsavaivoja.

Älä myöskään osta ruokaa varastoon niin paljoa, että se ehtii vanhentua käyttökelvottomaksi. Poisheitetty ruoka, ruokahävikki on yksi suurimmista ympäristökuorman aiheuttajista ruuan osalta.

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto