Euroopan komission strategia energiajärjestelmien yhdentämiseksi avaa mahdollisuuden tuoda ilmastotyö osaksi myös yksittäisten ihmisten arkea. Yhteistyö ja olemassa olevien energiaverkkojen hyödyntäminen mahdollistavat kuluttajille laajan valikoiman päästöttömiä energiaratkaisuja.

– Energiapoliittisessa keskustelussa korostetaan usein kiinteistökohtaisia valintoja ja verkkopalvelumaksuja, vaikka pitäisi keskittyä siihen, millä tavoin voimme kehittää koko energiajärjestelmää nykyistä tehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi, toteaa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Petteri Haveri.

– Energiaverkot mahdollistavat asiakkaille laajan valikoiman päästöttömiä energiaratkaisuja. Yksittäiset päästölähteet poistuvat taloudellisimmin, kun koko järjestelmä kehittyy tehokkaammaksi, Haveri jatkaa.

 

Asiakkaille ilmastoystävällisiä ratkaisuja

Energiaa myyvissä tai tuottavissa yhtiöissä etsitään keinoja ottaa asiakkaat mukaan muutokseen. Energiateollisuus ry:n keväisessä kyselyssä ilmeni, että asiakkaat kaipaavat yhdessä räätälöityjä ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja.

Päästöttömään lämmitykseen siirtyminen edellyttää, että koko energiajärjestelmän resurssit ovat käytössä. Kaukolämmön piirissä olevat taloudet ja yhtiöt mahdollistavat sen, että järjestelmä kehittyy kokonaisuutena tehokkaaksi, taloudelliseksi ja ilmastoystävälliseksi.

 

Yhteisissä energiaverkoissa kannattaa olla mukana

– Suomessa on puoli miljoonaa lämminvesivaraajaa, joissa varastoidaan lämpöä, ja joka toinen suomalainen on kaukolämmön piirissä, muistuttaa Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

– Nyt ei kannata irrottautua yhteisistä verkoista, vaan etsiä tapoja olla muutoksessa mukana, Salomaa jatkaa.

Olemassa olevat lämpö-, kaasu- ja sähköverkot ovat suomalainen vahvuus, ja ne mahdollistavat energiajärjestelmän kehittämisen tehokkaaksi ja ilmastoystävälliseksi. EU-keskustelussa vety on nyt ylikorostunut. Tärkeintä on kuitenkin yhdistää eri energiamuodot, niiden tuotanto, kulutus ja jakelu toisiinsa. Verkot tarjoavat alustan, jolla tämä voidaan tehdä.

 

Verotuksen kannustettava tehokkuuteen

Uuden energiajärjestelmän kehittäminen vaatii muutoksia myös verotuksessa. EU komission energiajärjestelmiä koskeva strategia tunnistaa sähköverotuksen haitallisuuden ilmastolle ja suosittaa energiaverotuksen kehittämistä niin, että samaa energiajaetta ei veroteta moneen kertaan.

– Verotuksen pitää kannustaa tehokkuuteen, ei vähentää sitä. Ei ole mielekästä varastoida energiaa esimerkiksi sähköautojen akkuihin, jos energiaa verotetaan sekä ladattaessa että purettaessa. Energian verotusta pitää laskea, ja sitä pitää kohdentaa uudestaan, että päästötöntä energiaa voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, painottaa Salomaa.

Teksti: Ari J Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto