Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia.  

Koneellisen tai painovoimaisen poistoilmanvaihdon säätäminen on hankalaa. Usein tuntuu, että ilmaston kautta johdetaan lämmintä sisäilmaa harakoille.

Poistoilmanvaihtoa ei pidä kuitenkaan estää. Sen kautta tapahtuva lämmön ulosjohtuminen on syytä hyväksyä, koska ainoat mahdolliset säästötoimenpiteet liittyvät ilmanvaihdon pienentämiseen.

– Ihmiset ja rakennusten rakenteet tarvitsevat puhdasta ilmaa. Ilmanvaihdolla on tärkeä rooli paitsi epäpuhtauksien, myös kosteuden poistamisessa. Rakenteisiin tiivistyvä ja jäävä kosteus synnyttää mikrobikasvustoja ja muita terveyshaittojen aiheuttajia, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

– Asukkaiden ei pidä itse tukkia korvausilmarakoja- tai venttiileitä. Tukkimalla venttiilit saattaa tietämättään aiheuttaa reilusti tukkimisesta tulevaa säästöä kalliimman ongelman.

 

Älä tuki itse ilmanvaihtoventtiiliä tai muuta sen asetuksia. Venttiilit on yleensä asetettu niin, että ilma vaihtuu parhaiten.

Huonetiloihin tarvitaan korvausilmaa

Suuressa osassa Suomen asuinrakennuksia ilmanvaihto perustuu koneelliseen poistoilmanvaihtoon. Vanhemmissa taloissa ilmanvaihto perustuu edelleen painovoimaiseen ilmanvaihtumiseen, joka toimii parhaimmillaan hyvin.

Molemmissa järjestelmissä ilman vaihtuvuus huonetiloissa perustuu järjestelmän aikaansaamaan alipaineeseen, joka vetää sisätiloihin raikasta ulkoilmaa.

– Puhtaan ilman hallittua sisääntuloa varten järjestelmissä on tyypillisesti tehty ikkunan karmeihin ulkoilman saamiseksi raot. Uudemmissa tai useissa peruskorjatuissa rakennuksissa huoneiston ulkoseinään on asennettu erityinen korvausilmaventtiili. Oikein asennettuna näiden kautta saadaan huoneistoon raikasta ilmaa ilman häiritsevää vedon tunnetta, Mäkinen sanoo.

 

 

Ammattilainen auttaa

Omia säätötoimia parempi vaihtoehto on ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Turhan suurella toimiva ilmanvaihto voidaan säätää tasolle, joka tarvitaan ihmisten ja rakennusten hyvinvoinnille.

– Järjestelmän säätö voidaan useimmiten tehdä suoraan olemassa oleviin laitteisiin. Muitakin toimenpiteitä voidaan harkita, mutta silloin tarvitaan kunnolliset kannattavuuslaskelmat. Tärkeintä on, että ilmanvaihtoon liittyvät muutokset tehdään suunnitelmallisesti ja oikealla ammattitaidolla.

Teksti: Ari J. Vesa, Adato
Kuva: Scanstockphoto