Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta.

– Ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkeintä. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla. Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, jotka omakotitaloasujan on hyvä muistaa näin syksyllä, muistuttaa Uponor KOTI -palvelun konseptipäällikkö Terhi Klemetti.

Korjaa putket ajoissa

Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. On hyvä tietää, että vanhat putket voidaan remontoida myös talvella.

– Vesiputkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut. Vakuutuskaan ei vesivahingon sattuessa korvaa kaikkea, sillä vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä. Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea, painottaa Klemetti.

Huolla myös uutta taloa

Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos talossa on esimerkiksi lattialämmitys, kaipaa se huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin patterit. Jos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein. Huoltotoimissa kannattaa käyttää LVI-alan ammattilaisten apua, jolloin kaikki tulee kerralla kuntoon.

– Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja niiden avulla saadaan säästettyä energiaa. Asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä, Terhi Klemetti painottaa.

 

MUISTA NÄMÄ OMAKOTITALOSSA

  1. Seuraa veden ja energian kulutusta säännöllisesti. Esimerkiksi yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa. Ammattilaisen asentama vesivuotovahti auttaa vuotojen huomaamisessa ja minimoi niiden aiheuttamat vahingot.
  2. Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket tulee eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.
  3. Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein. Tarkista kaivojen lietepesät ja poista tarvittaessa niihin kertynyt sakka.
  4. Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä, jotta vesi pääsee valumaan rännikaivojen kautta kauemmas talosta.
  5. Varmista lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käytä tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua. Säätöjärjestelmien päivitys nykypäivän tasolle tuo lisää mukavuutta ja säästää energiaa.