Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava.

– Energiateollisuus on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Puhtaan teknologian käyttöönotto, uudet toimintatavat ja asenteet vauhdittavat energiamurrosta ja matkaa kohti ilmastoneutraalia energiajärjestelmää. Ilmastohaaste on suuri, mutta muutos on tehtävissä.

– IPCC:n tutkijoiden viesti päättäjille on selvä. Polku päästöjen vähentämiseksi vuosisadan puoliväliin on päätettävä nyt. Haasteena on, että poliittiset sitoumukset eivät kansainvälisesti vastaa Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Suomen on oltava aktiivisesti tukemassa ja viemässä eteenpäin vahvaa ilmastopolitiikkaa EU:ssa, Leskelä painottaa.

Suomessa energia-ala toimii sen puolesta, että sähkö ja kaukolämpö ovat ilmastoneutraaleja jo ennen vuotta 2050.

– On tärkeää, että markkinat valjastetaan globaalisti kestävän energiajärjestelmän tueksi, koska ilmastohaastetta ei ratkaista yksin julkisella rahoituksella.

Maailma sähköistyy ennennäkemätöntä vauhtia. Suomi on maailman huippua älykkäissä energiaratkaisuissa. Täällä on korkeaa osaamista esimerkiksi ilmastoteknologioissa ja energiaintegraatiossa, kuten kaukolämmityksessä, -jäähdytyksessä ja hukkaenergioiden hyödyntämisessä.

ET:n Leskelä painottaa, että Suomella on lupa ja velvollisuus hyödyntää tietotaitoa, joka mahdollistaa ilmastoratkaisujen kaupallistamisen ja muuttamisen vientituloiksi.

Siirtymä ilmastoneutraaliin energiajärjestelmään vauhdittaa samalla liikkumisen, asumisen ja muun energiankäytön palveluiden ja puhtaiden vaihtoehtojen lisääntymistä.

– Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Tarvitsemme päättäjiltä selkeät päästötavoitteet vuosille 2040 ja 2050. Energia-ala toimii edelläkävijänä sen puolesta, että ilmastotavoitteet saavutetaan, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.